Soda Maxx är kolsyremaskinen som går bra i Tyskland

Soda Maxx är en konkurrerande produkt till Soda Stream och Wassermaxx, man har till och med gjort en hybrid av dessa populära kolsyremaskiners namn. Soda Maxx har sålts i Sverige förr men är numera svår att få tag på här, i Tyskland, å andra sidan, är den ganska populär. Eventuellt kommer Soda Maxx att nylanseras i Sverige inom snar framtid.

Kolsyrat vatten säljer som aldrig förr, man köper backar med mineralvatten samt läsk, eller stora flaskor och drar med sig hem från affären. Kolsyra piffar upp vanligt vatten och gör det lite roligare att intaga, det bär också smaker oerhört effektivt. Kolsyra frodas i kalla temperaturer men dör fort när vätskan blir ljummen, det är för den skull man gärna ska förvara sina kolsyrade drycker kallt och ständigt använda kallt vatten till sin kolsyremaskin.

Att addera kolsyra i sitt vatten själv är en god handling för miljön, som utsätts för rätt så hårda föroreningar pga alla transporter av kolsyrade drycker världen över. Därutöver slipper man allt extra avfall som samtliga tomma flaskor samt burkar medför. Uppskattar man rent kolsyrat vatten så sparar man dessutom en hel del slantar då literpriset skiljer sig markant mot kolsyrat vatten från affären.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Är man förtjust i smaksatt bordsvatten och läsk så finns det mängder av olika koncentrat på marknaden. Sodastream samt Wassermaxx gör självklart sina egna koncentrat, allihopa vilka innehåller sötningsmedel. Saftföretaget Bob gör goda läskkoncentrat med bara socker och Aromhuset säljer ett stort sortiment av naturliga aromer för bordsvatten vilka varken innehåller sötningsmedel eller socker. Det finns också andra märken att experimentera med.

Kolsyrans historia är lång, redan på 1700-talet började man experimentera med hur man skulle kunna kolsyra dricksvatten. Den första som lyckades var en svensk, men den förste som framgångsrikt nådde ut till en bred folkmassa med sin produkt var en ungrare vid namn Ányos Jedlik, han distribuerade kolsyrat vatten över hela Europa redan under 1800-talet.

År 1903 tillverkade Guy Gilbey, sodastreamerns fader, den första kolsyremaskinen för hemmabruk – «Apparatus for aerating liquids» – som han sålde till hem i höga samhällsklasser. Några decennier senare började kolsyremaskinen få kommersiellt engagemang och såldes till en bredare marknad. Under 80-talet hade Sodastream nått sin pik och var en hushållsmaskin alla trendmedvetna personer hade hemma. Än idag har kolsyremaskiner högt nostalgivärde för människor som var unga på 80-talet.

Idag har kolsyremaskinerna fått en nystart, intresset har vaknat till liv och sodastreamers är attraktivare än tidigare. Man blandar fram egna smaker och byter ut kolsyrat bordsvatten från kända bolag mot sitt eget. Kolsyremaskinerna har fler funktioner och snyggare designs än förr och det är lätt att få tag på reservdelar och kolsyreflaskor, i synnerhet ifall man köper från kända märken som Soda Stream och Wassermaxx.

När ens kolsyrepatron tar slut kan man numera byta in den hos närmaste återförsäljare, det kostar i regel ca 89 kronor. En ny patron kostar mellan 2-300 kronor och en standardvariant består av 425 gram kolsyra vilket räcker till ca 50 liter vatten. Soda Streams kolsyrepatron går under namnet Alcojet och Wassermaxx känner man igen på företagsnamnet Aga. Till en Soda Maxx kan ta vilken av dessa två kolsyrepatroner som helst.