Ett av namnen på alla Sodastreams kolsyremaskiner är Sodastream Design. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer vanligtvis med ett par PET-flaskor i plast samt en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur massor butikers sortiment, eventuellt är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte finns i sortimentet på Sodastreams egen hemsida.
De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, därtill slutligen Sodastream Pure – Stil samt komfort.
En Sodastream Jet kan man idag enkelt hitta för omkring 600 kronor, medräknat PET-flaskor och gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inklusive två glaskaraffer och en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man utformning och fräcka detaljer kan man lägga en extra slant för en lite mer exklusiv modell.
Sodastream konkurrerar med en del andra företag när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den största konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.
Wassermaxx saluför också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Även ventilen är lika – enligt europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar bägge kolsyrepatronerna lika bra.
Det är relativt lätt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i samtliga elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligtvis också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de också byter in gamla mot nya.
Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att köpa nya ständigt. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till omkring 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering ifall man gillar kolsyra.
Det är inte endast för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan dessutom för miljön. Tunga transporter kör varje dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Dessutom slipper man en massa onödigt avfall.
Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många olika företag som var och en producerar annorlunda smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan prova fram egna favoritsmaker, alternativt enbart nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob och Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.
Med en Sodastream är kolsyrat hela tiden färskt och nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.