Soda Stream och Wassermaxx konkurrerar om kunder

Den som är bevandrad i myllret av kolsyremaskiner känner antagligen till märkena Sodastream och Wassermaxx Båda är ledande varumärken när det gäller kolsyremaskiner och producerar relativt likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är en aning dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga samt användbara produkter till en aning lägre pris.

Idag ägs båda dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club och Sodastream exakt detsamma – bara att man marknadsför produkterna under annorlunda namn i olika länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx å andra sidan marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk och professionellt bruk.

En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man även fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man därpå sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har även vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt samt fräscht som möjligt.

Det är en ganska viktig sak att komma ihåg med samtliga kolsyrade drycker, att ifall vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i kontakt med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i många år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde på 1800-talet börja framställa detta på konstgjord väg. På naturlig väg kan man få fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så till exempel mousserande vin samt öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är även en mycket effektiv smakbärare så alla goda drycker blir ännu aningen godare med kolsyra i.

När det handlar om vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker skönt på tungan och skänker känslan av att man har renat sig. För den skull har många människor blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från butiken. När man därefter druckit upp sitt mineralvatten så släpar man tillbaka flaskorna till affären för återvinning.

Ifall man har en Wassermaxx eller Sodastream hemma så kan man enkelt få kolsyrat vatten av sitt eget – mycket billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in relativt snabbt, speciellt om det endast är vatten man dricker. Om man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så tar det en aning längre tid då aromer är rätt så dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara svårt att hitta på flaska.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

När det handlar om vilket märke som är bättre än det andra är det omöjligt att svara. Produkterna är idag så pass lika att det oftast är en fråga om individuell smak. Wassermaxx faller vissa människor i smaken, medan Sodastream passar bättre för andra. Handlar det endast om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.