Soda Stream Pure är en briljant kolsyremaskin

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad form är den närmast en accessoar i ett nymodigt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och samtliga viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams nuvarande utbud, Jet heter den mest basala modellen, som utför sitt jobb, och har lågmäld design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratkolsyrat vattensodavattenbordsvatten

En Soda Stream Pure kostar omkring tusenlappen och då ingår två PET-flaskor samt en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ca 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att införskaffa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister på kolsyra. Aga producerar även carbonatorer, som är en aningen mer invecklad variant av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Efteråt har man kolsyrat vatten direkt ur kranen.

Det är så klart en betydligt större investering att införskaffa en carbonator, men en mindre kolsyremaskin tar varken upp speciellt mycket utrymme eller är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin rätt så snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det aningen längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan orsak till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller helt utmärkt kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att försäkra oss högkvalitativt dricksvatten, och i jämförelse med buteljerat vatten är det dessutom löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och samtliga kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på bara några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av alternativ. Soda Stream framställer sina egna läskkoncentrat, det gör likaså Sonjo samt saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så gör Aga några smaker. Aromhuset heter ett företag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de adderar varken socker eller sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är absolut lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska ifall det man dricker är smakligt, är det dessutom miljövänligt och trevligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen tycker ofta att det är jättekul att deltaga i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite utrymme som den gör är bara ännu en sak i ledet av samtliga fördelar.