Under en arbetsdag är det betydelsefullt att inta mycket vatten

Vatten är jordens största beståndsdel, vilket också återspeglas i de organismer som lever här. Alla levande organismer på jorden är beroende av vatten och människan är sannerligen inget undantag. Våra kroppar har mellan 60-80 % vatten i sig och detta vatten fyller massor av olika funktioner – allting från temperaturregulator till smörjmedel samt transportör av näringsämnen.

Vattnet lämnar våra kroppar på fyra skilda sätt – genom urin, avföring, svett och utandningsånga. Det är betydligt mer vätska som lämnar oss än vi oftast är medvetna om och att fylla på vätskenivån är otroligt betydelsefullt. På enbart ett par-tre dagar utan vatten är vi så svårt uttorkade att vi dör. Det kan jämföras med hur länge vi kan gå utan mat, vilket i vanliga fall är åtskilliga veckor.

kolsyrat vatten smakeraqviasodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Så klart är det inte vatten endast i rent vatten utan i nästan allting vi äter. Frukt och grönsaker t. ex. brukar innehålla 70-90 % vatten, så genom mat får vi i oss en hel del, dock långt ifrån tillräckligt. Experterna är aningen oeniga men om man dricker mellan 1-2 liter vatten per dag, utöver det man får i sig genom maten, så är man definitivt på den säkra sidan. Om man svettas massor, stressar eller tränar så ska man dricka än mer. Man kan inte jämt förlita sig på att törsten meddelar en när man bör fylla på vätskenivån då törst oftare är en indikator på ett överskott av salt alternativt socker.

Får man vätskebrist – vilket är en enormt vanlig åkomma – så brukar det i början visa sig genom att munnen blir torr, man känner sig möjligtvis lite varmare, man blir slö, matt eller trött och man tappar sin koncentrationsförmåga. Därpå är det normalt att man får huvudvärk och kanske känner sig lättirriterad. Få människor knyter dessa symptom till vätskebrist och tror ofta att det handlar om egentlig trötthet alternativt att man kanske är på väg att bli sjuk. Man dricker kaffe och får en kick och tror sig vara botad. Problemet är att kaffe är vätskedrivande och när energikicken från koffeinet har lagt sig så är man tillbaka med ett ännu sämre utgångsläge än tidigare.

Vätskebrist är speciellt vanligt förekommande på jobbet. Man fokuserar hårt på sina arbetsuppgifter men glömmer att dricka med jämna mellanrum. Kaffekicken blir en vana och allt som vanligtvis känner man sig seg samt ofokuserad. Något som allt fler arbetsgivare idag inser är vikten av att tillhandahålla sina anställda med friskt, gott samt lättillgängligt vatten i en tilltalande miljö. Har man en vattenautomat med kylt vatten, både slätt och kolsyrat, så ökar intaget av vatten dramatiskt på arbetsplatsen. Det gynnar givetvis både anställda och arbetsgivare på ett kortsiktigt samt långsiktigt plan.

De flesta vattenautomater idag har två kranar – en med slätt vatten och en med bubbelvatten. Vi svenskar dricker massor kolsyrat vatten och de senaste åren har intresset för smaksatt, kolsyrat vatten sannerligen skjutit i höjden.

Aromhuset har gett ur 20 smaker för kolsyrat vatten, det är aromer som man personligen tillsätter sitt köpta eller hemkolsyrade vatten. Dessa aromer har gjort stor succé då de motsvarar dagens höga krav på hälsosamma och goda produkter genom att vara absolut befriade från både socker samt sötningsämnen.

Nu lanserar Gert Strand AB – som ligger bakom Aromhuset – sex av smakerna i en större flaska med pumpkork. Den är speciellt framtagen för att användas till vattenautomaterna som finns ute på arbetsplatserna och rymmer hela 270 ml arom, vilket räcker till ungefär 58 liter vatten.

Smakerna som har valts ut till det nya format är äpple, granatäpple, hallon, blåbär, melon samt persika. Det är desamma som de som finns i de mindre flaskorna men doseringen skiljer sig något. Ett pumptag är lagom åt 150 ml vatten – eller en normal plastmugg av standardsort. Vill man fylla en halvlitersflaska med gott bubbelvatten så tar man i 3-4 pumptag av aromen.

Med hjälp av Aromhusets smaker på jobbet så blir det ännu lättare att komma ihåg det ack så viktiga vattnet.