Vinn på lotteri och lev längre

En vän till mig berättade för mig att folk var uppradade i 10- personers bredd till hennes butik där hon bland annat sålde lotto.

De ville inhandla talonger till vad de hoppades skulle vara den vinnande talongen i ett Lotto med en jackpott på 112. 000. 000 Euro.

Hon berättade att mer än en-av -tre personer investerade sina surt förvärvade pengar för en chans att bli en vinnare.

Medans de mesta folk vet att pengar inte ensamt kan ge lycka, verkar deltagandet för att vinna 112 miljoner Euro att ändå de större folk som i själva verket redan har nog med slantar är mer tilltalade utav att få mer.

Tydligen stå sig de större med Mae Wests iakttagelse: “Jag innehar varit rik och jag innehar varit arm.
Och burgen är bättre “.

Eller kanske Spike Milligan slagit an en sträng när han sade: “Allt jag begär är en chans att belägga att slantar ej kan göra mig lycklig”. Bra sajt

Jag antar det var den franska författarinnan Françoise Sagan som lär ha sagt ”Hellre rik och kry i baksätet på en Jaguar än arm och sjuk”.

Sjuttonhundratals filosofen Jean-Jacques Rousseau uppmärksammade vad de flesta av oss har kommit att begripa: ”Rikedom är ej en fråga om att ha massor av mycket, det handlar om att äga vad man vill ha”.

Samt John Ruskin (1819-1900) utmanade den centrala idén för hans tid (att det var något beundransvärt i att vara rik), igenom att förespråka en annan typ utav välstånd definierat i termer utav godhet, klokhet, sensibilitet samt gudsfruktan.

Pengar antagligen ej kan inhandla lycka eller kärlek (enligt Beatles, alltså), men det (pengar) kan inhandla ett bättre liv: rika folk lever nämligen längre än fattiga människor.

Forskning tyder på att människor med högre inkomster är lyckligare samt tenderar att leva längre än låginkomsttagare.
Också när källan till förmögenhet är en lotterivinst, ökas livslängden och högre livskvalitet kan förväntas.

En besiktning av lotterivinnare visade att pengar i sig faktiskt inte handlar veckor, månader, men flertal år utav tillägg liv.

Det är förhållandet emellan pengar och andra don som är nyckelfrågan, att avväga vad vi verkligen behöver för oss själva samt vad vi kan göra för övriga.

(Kan detta vara anledningen till att flera Lotto-vinnare väljer att dela sina vinster? )

Mer än 2. 000 år efter att, sade Aristoteles att människor hade förstörts av sina pengar, men sade att det var svårt, om ej omöjligt, att göra goda gärningar utan några resurser.

Epikuros larmade oss om svårigheten att klara en harmoni emellan konkurrerande attraktioner.

Samt franciskanermunken Justin Belitz betonade behovet av balans mellan vad han kallade de 7Fen-Finans, vänner, festligt, tro, fitness, familj samt formell och vardaglig utbildning.

Han uppgav att han förstod vad de gamle och andra innehar sagt i århundraden: ”Rikedom är mer än slantar. ”

Oavsett om du innehar vunnit alternativt delat på $ 112 miljoner Euro, ansats att hålla allt i sitt kontext.

Även om man nu kan leva längre, och man nu är en besegrare, säger J. Paul Getty “Om man kan räkna dina slantar, ska man inte en giga dollar”.