Är det farligt att processa trä med järnvitriol inomhus?

En del blir förvånade då de hör om personer som vill behandla golv med järnvitriol inomhus. Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att processa gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att processa och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

järnvitriol köpa

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska överlägga är hur man ska genomföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Man möjligtvis får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg alternativt möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför stor kvantitet. Det är relevant att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart också relevant att bana väg för arbetet på korrekt sätt. Beskydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att förorda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en färdig produkt så kan den ha en försiktig stickande doft men den ska inte vara farlig.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till många olika saker som kur av mossa i gräsmatta och på tak och dessutom inom medicin. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen inget att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här omgående för mer information järnsulfat.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju även behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att inhandla billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del tycker att detta är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte tycker om färgnyansen. Ett tips kan vara att börja med att testa på en träbit för att vara helt införstådd med den färg som man kommer att få före man ger sig på en hel möbel eller ett golv.