Att renovera – saker att fundera på

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få uträtta, men även resultatet av en obehaglig överraskning. Det är alltid bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av exempelvis mögel eller annan mikrobiell påväxt.

Det främsta man ska fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att företa personligen. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan innebära allt från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

Under de senaste åren har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som erbjuder allt från hammare och spik till mer avancerade golvslipar – allting för att den händige ska kunna uppföra sitt drömhus.

Oavsett vad man ska göra för renovering krävs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs också arbetsredskap. En god idé är att ha en aning is i magen när det gäller material – om man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att finna de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att fundera på vad man verkligen behöver handla och vad man kan vara utan. Vissa arbetsredskap kan man alltid ha användbarhet av senare, men de är faktiskt inte så många som byggföretagarnas reklamer vill påstå. Att inhandla det som man också efter kan få användbarhet av är bra för att kringgå en ocean av prylar som aldrig nyttjas.

Somliga företag hyr även ut maskiner som annars skulle vara mycket dyra att handla, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är för den skull viktigt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att slippa onödiga utgifter samt spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget uträtta arbete i sitt hus tar vanligtvis lite längre tid än vad man har räknat med, speciellt ifall man ger sig in på saker som man kanske inte har fullkomligt hundra koll på.

Det är bra att ha tidsfristen i övervägande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värda att må illa över – man kan anlita hantverkare. Fulstopp

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt och mögel är det viktigt att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars snabbt kommer åter. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli kvitt möglet. Sedan skydda mot ny påväxt med hjälp av Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock vanligtvis oerhört dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man ges bidrag för att renovera och sanera.