Bästa sättet att effektivt få dän mossa på stenplattor?

Det är en tråkig syn att upptäcka att det växer mossa på plattorna. Precis som att man inte vill ha mossan i gräset så är det tråkigt då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan relativt lätt få bort mossan med mossmedel som man kan bruka på plattor såväl som på gräset.

ta bort mossa

Få bort mossa på stenplattor med marknadens ultimata mossmedel

För att få dän mossan så kan man behöva en aning annorlunda teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget grundligt rotsystem så det är inte så svårt att räfsa bort men det blir än enklare om man börjar med att mixa järnsulfat samt vatten och sprayar alternativt vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som innehåller järnvitriol och som kommer som pulver, ännu enklare är att inhandla ren järnvitriol (järnsulfat), då är det därtill billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på rätt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan och på stenplattorna så kommer mossan att stupa. När den är icke levande så kan man nyttja sig av en högtryckstvätt för att skölja dän mosslagret från stenarna fort och effektivt. Klicka här för ytterligare info mossmedel.

Angeläget att tänka på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Om man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara lite vaksam med högtryckstvätten eller använd högtryckstvättens komplement för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så fint. Det är förstås en fördel att först använda mossmedlet för att enklare få dän mossan genom att skölja med vatten men det kan ändå vara så att man blir en aning för hårdhänt med tvätten.

Är det hela tiden en fördel att behandla med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder möjligen järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan påverka vissa typer av stenar så vill man inte ta risken och köra samma metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Ifall du är ängslig för att mossmedlet skulle kunna missfärga eller på något sätt fördärva dina stenplattor så borde du prova på en liten del eller starta en tråd i ett hemforum online eller läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Detta är ett hastigt och lätt sätt att få känna till mer innan man beställer en järnsulfat säck från tex. allt-fraktfritt.se för att få bort mossa i gräsmattan. Där finns likaså en briljant spridarbom och en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på många års tid

Ifall det är så att man har stenplattor som är fullständigt övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett enastående mossmedel så kan man också hantera den här situationen. Se endast till att du har en god plan för hantering och ge inte upp. Då och då kan man få behöva upprepa behandlingen för att mossan ska lossna.