Bli kvitt mossan med järnsulfat

Har mossan tagit kontrollen över din gräsmatta eller håller du den grönbruna växten i schack? Ifall det är så att du år efter år suckar över att det växer så mycket mossa i din trädgård så ska du veta att du otvivelaktigt kan göra något åt detta. Du behöver inte bekosta dyra pengar till en trädgårdsmästare för man kan hantera mossbekämpning på egen hand med bra utrustning och rätt produkter.

järnsulfatspridare

Med järnsulfat mot mossa gräsmatta så kan du till sist vinna kampen och få det där gröna gräset som du ständigt har drömt om.

Måste det vara så komplicerat med effektiv mossbekämpning?

När man tittar på instruktionsfilmer för hur man skall motverka mossan med ett mossmedel som kommer i pulverform så ser det hela så enkelt ut tills man inser att detta kräver att man har mätt upp gräsmattan med pinne och snöre, att man har korrekt vattenkanna, gärna spridarramp, och att man ser exakt hur många liter vatten man får i kannan.

Måste det vara så invecklat att använda järnsulfat på gräsmattan? Nej det måste det verkligen inte! Idag så finns det hejdlöst smarta produkter som gör att du slipper hålla på och mixa järnsulfat och vatten på komplicerade vis.

Med mossa gti så är det ju enbart att ansluta till trädgårdsslangen och därefter spraya gräset med dunken som blandar vatten och medel automatiskt. Järnsulfatet är verkligen ett smart ämne som man drar stor nytta av och det är angeläget att man finner en lätt procedur för applicering så att man ej låter bli av ren lathet.

Nu är mossa GTI och alla andra fabrikat “GTI” dyrt. En ejektorflaska på 1 liter innehåller 288 gram järnsulfat och resten vatten. På allt-fraktfritt.se får du en hel påse på 25 kg ren järnsulfat till samma kostnad…

I allt-fraktfritt butiken finns även en 2 1/2 liters tom ejektorflaska där du kan fylla din egen järnsulfatblandning (200-250 g järnsulfat per liter blandning). När du sprutar gräset späds blandningen ut 20 ggr. Funkar till tak även med Bensaltensid (verksam substans i Tak GTI) alternativt fulstopp (järnsulfat färgar tak och tar ej all påväxt). Läs mer här ta bort mossa.

Vilket järnsulfat är bäst för behandling av mossa?

Järnsulfat samt järnvitriol är samma sak men man kan finna produkter som använder de olika namnen och som innefattar mer än järnsulfatet. Om man vill få fatt i det ultimata mossbekämpningsmedlet mot mossa i gräsmatta så kan det vara klokt att satsa på en ren produkt alternativt köp järnsulfat och mixa detta järnsulfat med vatten.

Att själv handla järnsulfat (ifall du undrar var man köper järnsulfat så är allt-fraktfritt.se ett god tips) kostar därutöver en bråkdel av mossmedel. Weibulls Stoppar Mossa är fräscht järnsulfat, kostar omkring 150 kr för 900 gram. 3 paket kostar mer än 25 kg järnsulfat kostar på allt-fraktfritt.se.

Det är sällan så smart att lägga dyra pengar på en produkt som lovar guld samt gröna gräsmattor. Det krävs nämligen mer än mossbekämpning för att få en riktigt grann gräsmatta och om du bara sprayar med mossbekämpningsmedlet så kommer det ej att giva mattan som du drömmer om.

Med järnsulfat sniglar får mardrömmar av så blir du förstås av med sniglarna och dessutom så kan gräset bli grönare, men du tvingas också gödsla och uträtta annat för att gräsmattan ska bli så förnäm som den kan bli.

Processa gräset på rätt sätt och med jämna mellanrum

Den enklaste behandlingen är att blanda järnsulfat med vatten samt vattna ut järnsulfatet med spridarramp eller spruta ut med ejektorflaska. Därefter låta mossan ligga kvar. Allaredan detta ger en markant förbättring för järnsulfat är ett näringsämne som skänker grönare gräs och den döda mossan förvandlas även till gräsnäring.

För att få ett riktigt fint gräs på tomten så gäller det således att undersöka vad man kan uträtta för att ge det gott om näring och dessutom hålla undan ogräs samt sniglar. Med bra näring så har man en bättre chans mot mossan och då kommer mossbekämpning med järnsulfat att funka bättre.

Gräset behöver även gödslas var år och kalkas med 2-3 års mellanrum. Självklart växer det en aning snabbare då, blir gräsklippningen för tung så är en robotgräsklippare en bra lösning för en jättesnygg, välklippt gräsmatta.

Välj järnsulfat mot mossa och se till att gräset får en dos under våren och därpå igen under hösten alternativt så kvickt ny mossa visar sig. Det är betydelsefullt att behandla pulvret på korrekt sätt när man blandar.