Det finns olika preparat som man kan använda vid mögeltvätt. Listan kan göras lång över diverse mer eller mindre dyra medel. Vad är skillnaden mellan dem och är det kostsamma medlet alltid det bästa?
Mögel ska man aldrig tolerera i sitt hus, då det kan bli riskfyllt för de som bor där. Hur starkt mögel påverkar människor är olika, bland annat är vanliga symptom vid mögelangrepp snuva, hosta, nysningar, upprepade infektioner, irriterad hud, eksem, huvudvärk, yrsel och onormal trötthet. Ofta lider flera personer i huset samtidigt av liknande symptom.
För att mögel samt annan mikrobiell påväxt ska tillväxa är det betydelsefullt att det finns några gynnsamma faktorer. Den viktigaste är fukt. Ju fuktigare desto snabbare växer sig möglet stort. Andra viktiga komponenter är föda, vilket i stort sett innebär något organiskt och kan utgöra allting från träplankor till en halväten pizza.
För att svampar ska expandera snabbt behöver det vara en behaglig temperatur, vilket för de flesta mögel är någonstans strax ovan normal rumstemperatur, det vill säga mellan 20-25 grader. Och så behöver möglet tid på sig att expandera. Ju gynnsammare de tre övriga faktorerna – fukt, föda och temperatur – är, desto kortare tid tar det för möglet att gro.
Man kan identifiera mögel på lite olika sätt, bland annat är det relativt typiskt att möglet ger ifrån sig en illa lukt, att det eventuellt växer delvis synligt och att man börjar få något alternativt några av ovanför nämnda symptom. Det är inte jämt lätt att härleda upprepade förkylningar till mögel, heller är det inte alla gånger enkelt att känna lukten av mögel, särskilt inte i ett utrymme där man uppehåller sig mycket, så som sitt hem.
Det är betydelsefullt att man tar reda på exakt hur stora delar av huset som har blivit angripet, vilka material det rör sig om och så vidare. Det har att göra med hur omfattande sanering huset måste genomgå. Vanligtvis blir fasaden mögelangripen till följd av fukt, väder och vind. Det är betydelsefullt att man håller huset fräscht, även på utsidan.
Att rengöra fasaden kan kort hjälpa ifall den har blivit angripen av mögel och alger. Oftast kommer dock svamp och alger åter efter ett år eller så. Dessvärre spelar det ingen större roll vilket preparat man nyttjar. Tester visar att det funkar lika bra med fullständigt vanligt handdiskmedel som med dyra mögeltvättmedel.
En god sak att tänka på ifall man har fått mögelväxt på fasaden är att tvätta noga med valt rengöringsmedel, låta torka och sedan måla med en god färg. Det verkar skydda huset långt mycket bättre än att enbart rengöra med mögeltvätt och därpå inte måla om. Det är dock viktigt att man väljer en bra färg.
När man tittar på mögeltvättmedel ska man tänka sig för både en och två gånger – se till så att tvättmedlet är miljövänligt. Har man påväxt i sitt badrum, över kakel och i kakelfogare, kan det vara lockande att använda sig av klorin. Det är inte enbart illa för miljön, klorin fungerar inte särskilt bra som mögeldödande medel. Istället kan man använda en blandning av vatten och antingen bikarbonat alternativt vittvinsvinäger. Mer information här
Det finns dock ett medel för mögeltvätt som slår det mesta och det är Fulstopp.