Kan man få bort alla mossa i trädgården med mossrivare?

Beklagligtvis är det svårt att få dän all mossa I trädgården med en mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju ej riva bort med en maskin som är till för gräsmattan och således så kan det vara förståndigt att se på en lösning som kan klaffa universellt i trädgården.

järnsulfatspridare

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss observera lite närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter grundligt i gräsmattan

Mossan sitter faktiskt ej så grundligt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver inte ängslas för att mossrivare skulle eliminera gräset ihop med mossan. Men det ser ju inte så fint ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligt naket samt man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flera som undrar och mossrivning kan kännas som det ultimata svaret då den handgripligen innebära att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att samla ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder ej att det här är den ultimata mossbekämpning som finns. Klicka här för mer detaljer järnsulfat mot mossa.

Bättre sätt att förgöra mossan på

Det finns andra sätt att avverka mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat samt vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att ha ihjäl mossan. Detta kommer inte att utplåna ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att röja. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att använda järnsulfat mot mossan ska dock tänka på att man också tvingas gödsla för att erhålla ultimata resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som skänker grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan snabbt kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns också en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Kvickt och jätteenkelt, fungerar också med Fulstopp.

Välj en procedur som medför ett helhetstänk

Oavsett ifall man väljer att avverka mossan med mossrivare alternativt om man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man fundera på att ständigt jobba med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att giva en grann gräsmatta. Man tvingas göra en aning mer än ta bort mossan.

För att gräset skall övermanna mossan så behöver det väl om näring och det behöver likaså vara tjockt. Detta åstadkommer man genom att gödsla, så mer gräs, samt naturligtvis även genom att få dän ogräs.

Om du ser på en metod för att få dän mossan i trädgården samt inser att den har flertal olika punkter som visserligen kräver mer arbete men som tyder på att man här ser på mer än själva mossan så har du kanske hittat rätt

Var efteråt enträgen och vik inte från metoden! Detta är ett felsteg som många gör för att efteråt klaga på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att fungera med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du troligen har hört att man minsann sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en situation där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är hela tiden bra att röja I kombination med att bruka järnsulfat.