Med mossor i trädgården så kan det bli mycket arbete till våren

Det finns de som beskriver mossa som fluffig och bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara fint med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det angeläget att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

utvattningsramp

Ska man eliminera mossor alternativt låta de bli kvar i trädgården?

För många så är det alldeles självfallet att man ska eliminera mossor som får grepp i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha snyggt gräs så måste man avverka mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att råda därför att detta är ett naturligt medel, skänker gräsmattan näring och påverkar gräset på ett bra sätt.

Man kan förstås även jobba med moss-riv men ifall man inte börjar med att främst döda mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det likaså kallas för, så kan det vara besvärligt att segra mot mossväxten. Man måste döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man bara den.

Vill du ha ett vackert gräs så ska du avlägsna mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju endast att låta mossa samt lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en bit av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten och tak

Mossan sätter sig inte enbart i gräsmattan och då man blandar järnsulfat samt vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar samt andra platser där stenarna långsamt men säkert täcks av ett grönt alternativt brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga somliga ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Mer information: På den här sajten få bort mossa i gräsmattan.

Då man ska behandla andra delar av trädgården och utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger alternativt Fulstopp är möjligen det bästa. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av behandling.

Även om de olika mossmedlena innehåller samma sak, nämligen järnvitriol och vatten, så kan de ha en aning annorlunda utformning. Med tanke på detta så är det smart att kora en produkt som är tänkt för den yta som skall behandlas och att man använder sig av korrekt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, därför att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa göromål beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli tungt att röja mossa och har man en ohanterlig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att sprida järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att införskaffa billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat kvickt.

Och en ännu smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet samt vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att behandla på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk också på att rusta arbetet på korrekt sätt. Tänk på att använda skyddsglasögon under behandlingen.