Mögel i badrum

Badrum kan efter en tids användande angripas av mögel. Badrum är våtutrymmen och i skrymslen och vrår samlas tvålrester och hudavlagringar. Det är här möglet trivs och växer. I mjukfogar mellan badkar alternativt dusch samt vägg frodas mögel ifall det får vara en aning fuktigt och orört. En annan anledning till varför mögel gillar just badrum är för att det utöver fukten är varmt. Varm luft kan bära mer fukt och därmed kan det bli mer fuktigt i ett varmt rum än i ett kallt.

Mögel i Badrum

Det vanligaste möglet som finns i badrum är svartmögel. Det skapar svarta små prickar och är ytligt. Svartmögel utgör ingen rejäl hälsorisk och kan vanligtvis lätt tvättas bort från kakel och fogar.

Mögel i badrum bildas lättare då det inte finns ordentliga fuktspärrar utan vatten samt fukt från badkar och dusch kan tränga in i materialet bakom väggarna eller under golvet. Är väggar och golv inte tillräckligt försedda med fuktspärr kommer också mögelproblemet att återvända snart igen fastän man har tagit bort det synliga möglet.

Mögel är inte jämt lätt att märka. En del mögel, till exempel svartmögel växer självklart på synliga platser så som fogar och dylikt, andra för med sig dålig lukt. Men en del varken luktar eller syns för blotta ögat. En del kan ha fått grepp innanför kaklet och det är först när man ska kakla om sitt badrum som man inser att det plötsligt rör sig om en större renovering än bara att byta ut kakel.

Om man misstänker att man har mögel i badrummet, alternativt någon annanstans i sitt hus med för den delen, kan man ta assistans av en mögelhund, en specialtränad hund som med sitt fantastiska luktsinne kan finna mögel där en människas näsa inte räcker till. Man bör väcka misstankar om mögel om man har fuktskador i golv och väggar. Sådana syns som bubblor under golvmattor och tapeter, missfärgningar och fuktfläckar eller att färgen flagnar. Länk till mer tips

Det första man ska tänka på när man behandlar mögel är att eliminera källan. Varifrån kommer fukten? Hur stannar den? Det bästa sättet att få undan mögel är att helt ta bort det angripna materialet och byta ut det med nytt och torrt material. Ifall detta inte är möjligt kan man rengöra med Fulstopp mögeldödande medel, men det tar inte bort mögelsporer, mykotoxiner eller dålig lukt. Vid sanering av mögel ska man även se till att torka ut hela utrymmet, oavsett ifall man installerar nytt material eller om man tvättar det befintliga.

För att torka ut utrymmen kan man använda sig av avfuktare för bästa verkan. När man har tagit bort möglet ska man se till så att man inte får tillbaka det. Det gör man genom att anordna en fungerande ventilation så att man förhindrar att fukten stannar kvar onödigt länge i badrummet. Man bör även installera ordentliga fuktspärrar, i väggar och golv och gärna bearbeta ytorna med Tvärstopp.

För att undvika fuktskador samt mögel bör man se till så att badrummet är rent, detta innebär regelbunden städning under badkar och i alla skrymslen och vrår, för det är som sagt där möglet trivs. Har man ett fräscht badrum så minskar risken för mögel markant!