Om du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Ett mycket vanligt problem som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel samt övrig mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum finns det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är därtill ofta varma och fuktiga, då de används just till att ta varma duschar och bad. Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en illa lukt. Det luktar unket och motbjudande. Detta kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan hända ifall man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Ifall man därtill har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man vill, för när man väl tar undan kaklet kommer det vara en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det främsta man bör uträtta är att ta reda på var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera samt markera på lukt som kommer från mögel.

För att bli av med möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man tar bort allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande orsak till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man rengör med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel alternativt något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är även fläckarna väldigt besvärliga att få bort. Klicka Här för mer detaljer

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det angeläget att se över anledningarna samt undanröja risken för att drabbas av mögel igen. Det bör förekomma god ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan få grepp igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att slippa mögel i badrum.