Så upptäcker du och blir av med möglet i badrummet

Det är inte sällsynt med mögel i badrum. Detta äger sin grund i att allt som mögel vill ha för att växa nästan jämt finns i ett fullständigt typiskt badrum, om det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer helst till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte alltid är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum finns det även vanligtvis gott om hudavlagringar och tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel gillar att äta. Ofta känner man en dålig lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast beskriva lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man precis vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, bortsett från i samtliga skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Detta kan vara ganska svårt att få bort, då fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på. Klicka Nu för mer information

För att få bort små mögelfläckar på kakel och i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gnugga noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att förhindra att möglet återvänder med detsamma. Man kan också använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet rejält.

Om man har stora problem med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt medan som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det direkt. Man bör också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet leta sig in i väggen och ges fäste där man inte lätt kan avverka det.

Det absolut främsta sättet att bli av med mögel är att undanröja de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte enbart hand om själva mögelsvampen utan även de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både bristfällig lukt och kan orsaka irritation samt symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan förekomma på andra vis också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en speciell apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man endast stryker på ett likadant medel. Man ska inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt eftersom ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte enbart mögel.

Just när det gäller badrum är det betydelsefullt att man håller fräscht för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är för den skull en bra idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och god lufttillförsel är alltså fundamental för att undgå mögel i badrum.