Skilda varianter av alto högtryckstvätt

För och främst måste vi precisera vad en alto högtryckstvätt faktiskt är. Alla vet vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen blott om en tautologi, eller ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder precis “hög”, och på alla latinska språk; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” just “hög”.

En alto högtryckstvätt är alltså en hög högtryckstvätt, med andra ord ett vis att marknadsföra med ett lite hippare benämning. Det som är oerhört intressant är att närapå samtliga nya högtryckstvättar har någonting som refererar till “alto” i sitt namn och det har till och med upprättats ett fullständigt segment på marknaden som kallas för just alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för någonting.

Den första högtryckstvätten, som då bara kallades för högtryckstvätt och inte alto eller något övrigt, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till och med gått så långt att Alfred Kärcher gett namn åt ett verb samt ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att tvätta med högtryckstvätt, och på franska betyder “le kärcher” faktiskt högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt nyttjas till?

Nästan alla har vi förmodligen en högtryckstvätt i hemmet, den är ju liksom väldigt användbar till det mesta; man kan utföra fasadtvätt, altantvätt samt rör- och avloppstvätt. Sedan är det nog enbart fantasin som lämnar till andra användningar, till exempel rengöra bilen, båten, rengöra stuprör och till och med vattna gräsmattan på sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem förekommer. Man ska dock akta sig för att nyttja högtryckstvätten vid rengöring i andra utrymmen, typ i källare, badrum och andra utrymmen med dålig dränering och omedelbar exponering mot betong då det rentav kan försvåra situationen.

Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- samt varmvattenbaserad. De har båda för- och nackdelar i sin roll. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar mindre energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Däremot har dessa nackdelen att de inte är jämbördigt effektiva i flera fall för att lösa upp ingrodd lort och fett. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga eller mycket varmt vatten vilket möjliggör att de kan lösa fett samt ingrodd smuts, men däremot använder de sig vanligtvis av antingen diesel alternativt el för att värma upp vattnet och de slösar alltså mycket energi, vilket i många fall tyvärr är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar generellt vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att bruk av en alto högtryckstvätt för vanlig rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden samt terrassen, kan spara upp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang och det, i slutändan, vid regelbunden användning, sparar inte enbart på miljön utan också i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.