Ta bort mossa på tak för att beskydda takpannor mot sprickskador

Mossa på taket kan då och då vara tjusigt men olyckligtvis medför det bekymmer. Det gäller att avlägsna mossa på tak eftersom den kan leda till att tegelpannorna spricker och faller ner runt huset. För effektiv bekämpning av takmossa så kan man använda sig av järnvitriol, alternativt järnsulfat som det likaså heter, som man blandar med vatten.

järnsulfat mot sniglar

Finns det risk att det färgar taket använder man i stället Bensaltensid (operativ ingrediens i Grönfri men till en bråkdel av priset) utspädd 32 gånger eller Fulstopp. Dessa medel är bättre då de eliminerar varenda påväxt, också lavar.

Kom åt mossa på hustak med bra mossbekämpning

Något man ej kommer ifrån då det rör sig om takmossa är att man tvingas jobba handgripligen för att få bort den. Man får ta sig upp till taket med högtryckstvätt och raspa men före man försöker tvätta bort varenda mossa så ska man behandla med järnsulfat samt vatten. Det finns tak GTI (aktiv komponent är Bensaltensid) som är ett enastående medel som på ett effektivt vis tar kål på mossan.

Ifall man behandlar takpannorna med järnsulfat samt vatten (pröva först så de ej färgas) så kommer mossan att dö och lossa greppet. Därefter så kan man komma igång med högtryckstvätten för att skölja av resterna samt få pannorna alldeles fria igen.

Spraya med vatten på taket på rätt sätt

Det man ska tänka på då man vill motverka mossa på taket är att man inte vill vattenskada med orätt sprayteknik med högtryckstvätten. Det gäller att spraya uppifrån och ner, det här så att man icke får in vatten under takpannorna där det kan medföra skador på taket.

Därtill så kan takpannor vara porösa och man skall nyttja sig av rätt tryck. Om mossan sitter fixerad hårt så kan det nämligen vara förståndigt att uteslutande arbeta med järnvitriol alternativt Bensaltensid samt vänta tills man ser att mossan börjar släppa taget.

Raspa bort mossan från takpannorna säkert samt kvickt

Det finns särskilda plastskrapor som är till för att raspa längsmed tegelpannor. De här kan vara praktiska då mossan har släppt och man vill få bort den. Med en skrapa så kan man komma åt ordentligt men det är återigen så att mossan måste ha släppt taget för att man inte ska behöva skrapa så hårt.

Järnsulfat, Bensaltensid alternativt Fulstopp mot mossa på tak är en utmärkt lösning som allihopa med mossproblem på taket borde nyttja sig av. Detta är ingenting som kostar speciellt mycket och man tvingas ej vara proffs på trädgårdsarbete och renoveringar för att förstå hur man ska tillämpa sig av mossa gti alternativt en ordinär pulverblandning som man själv blandar med vatten. Allt från järnsulfat, Bensaltensid, Fulstopp till påläggare, finns att inhandla i välsorterade webshoppar som allt-fraktfritt.se.

Säkerheten är mycket betydande så använd rätt redskap

Något som man aldrig ska tumma på då man väljer att själv förvalta vården av taket är säkerheten. Chansa ej på att du kommer att nå hela vägen med en ranglig stege och använd skyddsutrustning. Lär dig teknik för att spraya på med järnsulfat mossa på tak och ta assistans av andra ifall du inser att det blir för svårt att göra jobbet personligen. Mer information här järnfosfat.

Det är även relevant att ha säkerhetsutrustning som skyddsglasögon då man börjar spraya bort åldrad död mossa som far i alla riktningar. Handskar är även bra såväl som skor som man får ett bra grepp med.