Takrengöring kan du lätt utföra själv

Det är många som drar sig för att ta hand om takrengöring kanske mest för att de tänker sig att detta måste bli krångligt. Men man måste ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan resultera I att taket skadas och tar in vatten. Det här kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man städa själv eller hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara bra att vara medveten om att man minsann kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp samt en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man även ibland (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) tillämpa på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för behandling av mossa i gräset. Men det tar icke annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp och Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till alternativt köp en ejektordunk och blanda själv bensaltensid och vatten för att sprida på taket. Tegelplattor kan få en annan nyans av järnsulfatet, men det här är inte så pass att man kommer att grubbla mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är näppeligen så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovan marken med blandningen som man vill sprida på taket. Detta medför förstås en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därefter är dags för högtryckstvätt så måste man även fundera på hur man sprayar bort den döda mossan samt annat smuts. Ifall man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man vålla vattenskador på taket och det är ju icke så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna dän.

Tänk på att införskaffa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid eller Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur mycket ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan återigen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så måhända man inte ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får fäste. Ofta varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Länk till ytterligare info

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man troligen har en enorm tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man ändå är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis tillvarata tid.