Vad funkar bäst av Järnvitriol samt tjärvitriol?

Då man bygger ett nytt hus eller kanske en carport så kan man tänka en aning på hur man ska behandla det trä som man använder. Många väljer att processa med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan följa med somliga fördelar.

järnsulfatspridare

En attraktiv färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får många att välja att processa träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man nyttja sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att handla en säck alternativt dunk som är speciellt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att skifta i färg och bli en aning gråaktiga eller bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet samt hur gammalt det är. Man brukar förorda att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att testa på en fristående bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att erhålla. Det blir ju lite komplicerat att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man kanske måla om det inte blir en bra nyans.

Om man vill få mer än vacker färg på huset

Men nu är det förstås så att många vill få mer än vacker färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder och vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst skydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan få lite skilda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig skäl så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget och tidsplan

Det ska nämnas att järnvitriolen är billig, till exempel på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så flera annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska behandla med järnvitriol fasad själv eller ifall man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer info här gräsmatta mossa.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och övrigt som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt innan målning. Om man inte är förvissad på att man kan utföra jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att anlita någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omkringliggande material.