Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

I kampen mot mossan så kan man till slut uppleva att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man betala för en mossrivare och gå runt på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan fungera riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och särskilt inte ifall den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

mossbekämpning utvvatnare bred för vattenkanna

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att kora bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som alldeles undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man sprida ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Temporärt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste samt fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan ska man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs samt områden som man tvingas ta hand om och laga för att det icke ska bli till fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och om man inte jobbar på rätt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt ful ut under många säsongen framöver. Klicka här genast för mer data mossa i gräsmatta.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Ifall du tycker att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv blanda järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att döda mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därnäst så kan du gödsla och placera ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en miljö i marken som är bättre för gräset men sämre för mossan. Mer näring och mer gräs är ett effektivt sätt att hejda bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha rätt pH för en superb gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även bra för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår fint av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att uttömmande av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte förena rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är ifall det kommer att göra så stor skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att etablera en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är roligt att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man så klart fortskrida med detta. Men sanningen är egentligen likväl den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, rätt skötsel, samt lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.