Addera Saigonkanel till din LCHF-diet

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar tydliga tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft oerhört genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet påbörjas vanligtvis av personer som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som vill gå upp i vikt, som har problem med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende yerba mate bantning
.

Egentligen mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns oerhört många olika tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, samtidigt som andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man äta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller kanske ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som önskar gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges oerhört lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar alla dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett läge man gärna låter kroppen uppgå i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att förse den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre grad än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge absolut störst verkan.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis finner i livsmedelsbutikerna. Den är ganska kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar redigt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen hämmar utsöndringen av insulin, som arbetar för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några riskfyllda bieffekter.