Fettförbränningen kan ökas med Saigonkanel

Saigonkanel – den lite mer exklusivare kanelen

I Vietnam odlas en kanel som är oerhört rik på arom och som äger hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt relaterad med Kassiakanel.

Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen på smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan om den intas i för rejäla doser.

Kassiakanel är den vanliga kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Håller man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga dåliga hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda vis att se till så att det sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom helt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat sätt är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av flera enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en superb start på dagen med tanke på att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar och intar kaloririk mat.

Dosering av Saigonkanel

Det är betydelsefullt att man har koll på vad man äter – och i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så även kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som bidrar till alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste pröva sig fram för att finna en dos som passar en.