Blanda egen sockerfri god likör med smak från Irish Cream

En väldigt eftertraktad liköressens är Irish Cream. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört tilltalande smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en rejäl doft samt en gräddig och mycket söt smak.

Gert Strand AB har tagit fram en unik sockerfri liköressens med smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne helt konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte lite underligt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt innehåller den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns minst två starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel åt diabetiker. Sukralos utsöndras raskt i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte eftersom ingen energi tillförs. En annan styrka med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts gradvis på marknaden som sötningsmedel. Inom EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att tillverka likör med hjälp av essens är en enkel typ av hembryggning. Processen går ganska kvickt och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan förmoda.

Hur går man då tillväga för att blanda sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream blandas med fördel med okryddat brännvin. Det går självklart att blanda med kryddat brännvin om man vill vara mer vågad och experimentera med smaker. Man måste då kalkylera med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det möjlighet att blanda till andra smaker. En del möjligen bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man bör ha i åtanke att likör oftast håller en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att blanda med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll sedan upp flaskan med alkohol samt 2 dl kaffegrädde och skaka redigt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken av Irish Cream och alkoholen förenas på bästa sätt. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt en aning is. Eller användas till att blanda drinkar.