Mixa egen god sockerfri likör med smak från Triple Sec

Den färglösa liköressensen Triple Sec har uppenbara inslag av citrus och apelsin vilket är en fröjd för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en förhållandevis hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en konkret doft av sin sötma och syrlighet tillsammans med en dominant ton av citrusskal. Smaken används ofta i olika drinkar, men kan emellanåt ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns också som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För flera är det otänkbart med sockerfri likör med tanke på att sötman i likör är så märkbar och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självfallet är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar dessutom utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos hastigt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls därför på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas gradvis i takt med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, enkelt och går hastigt. Flera som provat denna metod går sällan tillbaka till att köpa färdiga likörer. Därtill är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt ultimata är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som äger en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att hitta fullständigt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en tom flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med alkohol. Flaskan ska sedan skakas ordentligt. Fortsättningsvis häller man i den kvarvarande mängden av spriten och skakar flaskan ännu en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det viktigt att låta smakerna förenas på bästa sätt. Därför bör flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man testa smaken utan att blanda en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.