Mixa egen sockerfri god likör med smak från Cocorum

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av flera smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak av både kokos samt rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör som har smak från kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev hastigt en populär likör och blev en självklar komponent i ett stort antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framtagen av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit stegvis godkänt för användning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för användning inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre val åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras snabbt i kroppen utan att brytas ned. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligen essensen med? Det rekommenderas att mixa den med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att mixa essensen med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med sprit och skakar om noga. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden sprit och skakar om till dess alltsammans har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det angeläget att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa vis. Således ska blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer definitivt resultera i en oerhört smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det lämpligt att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som fortfarande inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur snabb processen är. Dessutom skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den innebär ingen skillnad alls i sötma.