Pröva ny smakrik sockerfri liköressens som har smak av anisette

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter runt medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används åt mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette finns som likörssens och är ofärgad men saknar inslag av lakrits som vanligen brukar ingå i anisbaserade smaker. Däremot påminner anis oerhört mycket om lakrits men anisette har en sötare smak.

Likör som har smak av anisette utgör en förtjusande sammansättning av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket innebär att till exempel diabetiker har besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Följaktligen har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen härstammar från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är drygt 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär även att ingen energi tillförs och för den skull påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En väldigt ringa mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Därpå fyller man upp flaskan med kvarvarande alkohol och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette och brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så simpelt och förutom att den sockerfria likören blir fantastiskt smaklig så går det även fort. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.