Erytritol

I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat via urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker förvandling och det blir erytritol, enligt en helt å hållet okonstlad process.

Erytritol är bra lämpat till den som önskar inta en lågkolhydratkost och undgå onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar dessutom som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans typiskt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk struktur som liknar både socker samt alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst farlig verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut intakt. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir endast delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare till tjocktarmen där de bryts ned av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. sötningsmedel lurar kroppen

En märklig omständighet kring erytritol är att ämnet inte får förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer existerande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns olika varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som tycker om bakning är strösöt utmärkt. Alla godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.