Erytritol – ett utmärkt sockersubstitut

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron samt druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är följaktligen lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och slippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullkomligt naturlig.

Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant gentemot vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. Mer information HÄR.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt harmlös effekt som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol perfekt för diabetiker.

En klar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i dryck eftersom det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör ej intas 3 år efter produktion ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal varierande varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därtill som en antioxiant.