Erytritol

Byt ut sockret till Erytritol

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron och druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen lämpligt för den som vill inta en lågkolhydratkost och slippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol framställs genom att jäsa druvsocker. Genom att tillsätta vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullt okonstlad.

Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är utmärkt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om samma kylande verkan som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Således passar erytritol mycket bra åt diabetiker.

En tydlig fördel med erytritol Sötmedel är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ned av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol förekomma i dryck eftersom det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Fastän Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet inbegripa samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter produktion om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flera varierande varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar perfekt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därutöver som en antioxiant.