Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag helt färdigt i flertal bland flaskorna i vårt samhälle, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en butelj är en balanserad burk vars hals är smalare än dess kropp, längst upp finns ett hål som alltemellanåt kan förslutas. I komparering kan man ställa en burk vars gap kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina samt glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var mestadels av liten dimension samt rymde med största probabilitet saker som parfym alternativt finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en axiom i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett rejält uppsving när man började deponera vinet i glasbuteljer eftersom den då plötsligt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för vin och sprit, men oxå för många andra produkter som anses vara av lite finare sort. Säljer man sin dryck alternativt annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik sätta högre pris på grund av lyxfaktorn. Föredöme på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: lemonad, rödtjut, öl, parfym.

På centrum av 1900-talet slog plastflaskan igenom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, före dess användes i stort sett bara glasflaskor och metallcontainers. Plastflaskor stå sig idag allt från giftiga substanser och alkoholer, till läsk, lemonad samt kosmetik. Andra plastcontainers är oxå vanliga – dunkar, hinkar samt burkar av annorlunda slag.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan filosofera sig, men om man kikar runt lite inne i ett varuhus så ser man snart hurdan mycket plastflaskor som minsann finns ute i handeln. Det mesta som säljs och som behöver hållas i täppt miljö hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar gentemot glasflaskornas är ganska bevisande – särskilt i massproduktion. Bara det att de väger en bråkdel och därjämte är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Tyvärr är de inte på långa vägar lika attraktiva att titta på. Utseendet är plastflaskornas största nackdel.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland övrigt ett mer miljövänligt alternativ mot tidigare flaskor samt återvinns till stor del här i Sverige, på många ställen utomlands är det dock tyvärr lite sämre med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar genom att avgå in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt fason att se till att plasten kommer till rätt ställe.

Ett övrigt sätt att återvinna plastflaskor är att själv återanvända de där i hemmet, särskilt om ens användning inte är så stor. Dricker man mycket dricka, t ex, så kan det vara värt att fundera över att satsa i en egen läskmaskin, delvis för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas genom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en unik flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett föredöme här är ja Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin form över hela världen.