Plastflaskor finns överallt

Plastflaskor är idag helt färdigt i majoritet bland flaskorna i vårt by, men så har det inte alltid sett ut. Definitionen av en flaska är en balanserad burk vars hals är smalare än dess kropp, högst upp finns ett gap som ibland kan förslutas. I jämförelse kan man placera en burk vars gap kommer direkt från kroppen. De första flaskorna har daterats till förhistorisk tid, man har hittat keramikflaskor i Kina samt glasflaskor på Rhodos samt på Cypern. Dessa var oftast av liten dimension samt rymde med största sannolikhet saker som parfym eller finare oljor.

Glasflaskor har existerat som en självklarhet i våra samhällen sedan många hundra år tillbaka. Vinproduktionen fick sig ett bastant höjning när man började förvara vinet i glasbuteljer eftersom den då abrupt kunde lagras under längre tid. Än idag använder man glasflaskor för vin samt sprit, men också för många andra produkter som anses vara av en aning finare sort. Säljer man sin dryck eller annan vara i glasflaska så kan man i regel per automatik placera högre belöning därför lyxfaktorn. Föredöme på vätskor som ofta säljs i glasflaskor: saft, rödtjut, öl, parfym.

På centrum av 1900-talet slog plastflaskan igenom, man hade då tagit fram en effektiv plastsort som lämpade sig som förvaringskärl för vätskor, före dess användes i stort sett blott glasflaskor samt metallcontainers. Plastflaskor håller idag allt från giftiga substanser samt alkoholer, till dricka, lemonad samt kosmetik. Andra plastcontainers är också vanliga – dunkar, hinkar och burkar av annorlunda slag.

Det finns en större efterfrågan på plastflaskor än man kan tänka sig, men om man kikar runt en aning inne i ett varuhus så ser man inom kort hurdan mycket plastflaskor som minsann finns ute i handeln. Det mesta som säljs samt som behöver hållas i täppt miljö hålls i plastflaskor.

Plastflaskornas fördelar emot glasflaskornas är ganska bevisande – särskilt inom massproduktion. Blott det att de väger en bråkdel samt dessutom är mycket mer hållbara än glasflaskor gör att de vinner. Dessvärre är de inte på långa vägar lika attraktiva att titta på. Utseendet är plastflaskornas största avigsida.

Idag är många av de plastflaskor som tillverkas så kallade PET-flaskor. PET står för polyetylentereftalat vilket är de kemiska ingredienserna i plastsammansättningen. PET flaskor är bland annat ett mer miljövänligt alternativ mot tidigare flaskor samt återvinns till enorm del här i Sverige, på många ställen utrikes är det dock tyvärr lite mindre bra med den saken. Pantsystemet som finns i Sverige, där man får tillbaka pengar igenom att avgå in sina plastflaskor till återvinning, är ett mycket effektivt sätt att se till att plasten kommer till rätt ort.

Ett annat sätt att återvinna plastflaskor är att själv återanvända de där i hemmet, särskilt om ens användning inte är så enorm. Dricker man mycket dricka, t ex, så kan det vara värt att fundera över att investera i en egen läskmaskin, partiell för att slippa så hög plastflaskkonsumtion. Med en egen läskmaskin återanvänder man sina plastflaskor hundratals gånger.

Plastflaskor brukar formas genom formblåsning vilket gör att man till sin produkt kan ta fram en exklusiv flaskform som sedan identifieras med flaskan, ett exempel här är ja Coca-Cola-flaskan som känns igen på sin form över hela världen.