Så använder du en tablettpress

Tabletter är en fantastisk uppfinning. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Med en tablettpress så går det att pressa tabletter som innehåller de ämnen som krävs. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

mikrokristallin

Flera produkter med samma tablettpress

Det går att tillverka en rad olika typer av tabletter med en tablettpress och det är mycket vanligt att samma maskin används för flera olika projekt. När du är klar med dina glukosamintabletter kan du fortsätta med nästa batch.

Glukosamintabletter är en variant i sig. De fungerar utmärkt mot ledsmärtor. Dina leder håller sig i trim. De var vanliga kosttillskott fram till för några år sedan.

Då blev de läkemedel istället. Man minskade också den rekommenderade dosen till 625 mg två gånger dagligen. Dosen måste vara mycket högre om den ska ha effekt på smärtan.

Dosen lindrade men botade inte. Som då skrev ut svindyra receptbelagda tabletter i stället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Rätt åt läkemedelsindustrin.

Maskinen är lätt att använda i alla avseenden och den är enkel att hålla ren. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Formen är också enkel att hålla ren.

Du kan pressa i olika volymer

Använd den tablettpress som passar de volymer som du ska göra. tabletter
Det tar visserligen längre tid.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Tablettpressen pressar tabletterna. Med formarna kan du förändra utseendet på tabletterna.

Pressen kan tillverka tusentals tabletter i timmen. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer tablettpressar.

Stora maskiner kan ha upp till 32 huvuden. Motorn gör att maskinen går fortare.
En högpresterande maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Genom tablettens sammansättning blir den enkel att hantera. Vissa ingredienser är lämpliga att göra till tabletter som de är.

Vissa ingredienser lämpar sig inte att göra tabletter av alls. Andra ingredienser är det samma sak med. De är avsedda för kapslar.

Klibbmedel kan vara en dextrin, akaciagummifiber etc. men det vanligaste medlet är mikrokristallinisk cellulosa. Blanda i ungefär 20 %.

När det gäller släppmedel så är magnesiumstearat det vanligaste. Allt finns att köpa på allt-fraktfritt.se.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Du måste använda maskiner oavsett volym. Man kan blanda med sked men det tar längre tid.

Först blandar man i klibbmedel tills det är ordentligt blandat. Släppmedelet som du blandar i sedan ska mixas under en kort tid, max 5 minuter. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet, den skall hålla. Det går också bra med en hårdhetsmätare.

ex med 16-32 huvuden, så väller det ut färdiga tabletter. Då kan du prova att hälla i lite flödesmedel. Om pulvret rinner för sakta kan det behövas.

Man kan också blanda in färg och smak-ämnen. Du kan också förvandla tabletten till en deposittablett.
Du kan stansa vitaminer om du skulle behöva.

Tänk på hygienen

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Därför är renlighet viktigt.

Du måste rengöra maskinen ofta. Det är viktigt att gå igenom maskinens alla delar. Blandningen kan bli farlig då.

Beroende på vad tabletterna innehåller krävs en extra hög säkerhet. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Detta skyddar

När du använder en tablettpress får inte tabletterna gå sönder. Det är vanligt om du är ovarsam. Det finns till exempel mikrokristallinisk cellulosa som är ett klibbmedel som ser till att tabletten klibbar ihop och stansas och blir hård och hållbar.

Då blir den mer hållbar. De mister inte formen i första taget och är därmed attraktivare att använda. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då är olika former lätta att tillverka. Hur hårt stansen skall slå går också att ställa in.

Genom att använda maskinen på rätt sätt så skyddas den. Den kan då vara till nytta för många projekt och tillverka tusentals tabletter på mycket kort tid.