Stela leder hos hästen är ett minne blott med glukosamin häst

När en häst blir äldre så kan den precis som en människa drabbas av artros som yttrar sig som stelhet och värk i leder. Det finns hjälp mot artros också för hästar, och det är rätt vanligt med kosttillskott som till exempel glukosamin häst som är till för att smörja och mildra smärtan i den drabbade leden. Glukosaminet finns naturligt i ledvätskan och är betydelsefullt för broskets tillverkning. Men kan glukosamintillskott verkligen göra att hästen blir mindre orörlig eller är det här mest en hype?

Glukosamin häst mot artros

Vi vet idag att glukosaminfulfat kan bromsa artros. Det här är inga gissningar utan resultatet av många olika studier om glukosaminets verkan i kroppen. Om en häst har bekymmer med artros så kan det vara klokt att ge glukosamin häst för att mildra problemen. Angeläget i sammanhanget är att vi inte talar om ett botemedel mot artrosen. Glukosaminet omvandlas till hyaluronsyra som smörjer lederna för kroppen tillverkar för lite glukosamin när hästen blir ålderstigen.

Vill man ge glukosamin till häst så måste man inse att detta inte kommer att bota artrosen och att det därmed kan vara så att man fortsatt har vissa problem med stelhet även om man ser en lindrande effekt. Likaledes att man fortsätta ge detta fodertillskott oupphörligen så hästen kan fylla på hyaluronsyra i lederna och inte har för lite ledvätska. Utan glykosamintilskott blir det omigen för lite ledvätska.

Vem tjänar på behandlingen?

När man vill behandla artros så är det förstås så att man är ute efter att bli av med värk och även att återfå smidighet. Med glukosaminfulfat, gärna kombinerat med msm, så kan man få en stark effekt och se att hästen börjar röra på sig så som den gjorde många år tidigare, men man måste alltid fråga sig ifall hästen faktiskt tjänar på detta.

Det kan ju vara så att stelheten och ledproblemen beror på att hästen har blivit för ålderstigen för den ansträngning som man utsätter den för. Emellanåt så får man förstå att en häst liksom en äldre person behöver anpassa livsstilen efter ålder. Då är det lämpligt att anpassa livsstilen efter hästen och ge glukosamin pulver enbart för att hästen ska slippa lida och vara orörlig.

Ifall man ger hyaluronsyra häst, glukosaminpulver, msm och andra tillskott, så bör syftet vara att förbättra hästens vardag och inte att fortsatt få ut max av den. Med glukosaminsulfat, fysisk terapi och ett tempo som hästen orkar med så ger man den fortsatt hälsa, men man kanske får inse att viss typ av träning samt tävling inte längre är aktuellt, med eller utan glukosamin häst!

När ska man börja?

Det finns de som menar att man så snart som man upptäcker ledbesvär hos hästen ska sätta in glukosaminsulfat som en del av kosten. Det här kan ha förebyggande effekt och helt klart hejda utvecklingen av artros men något som man måste ta reda på är vad hästen egentligen lider av. Om man inte själv är veterinär så kan det här vara svårt att diagnostisera och det är viktigt att ta yrkesmässig hjälp för att fastslå vad det är som orsakar hästens problem med flexibilitet. glukosamin nyponpulver.

glukosamine bild

Det är alltså bäst att börja med behandling med glukosamin häst då man med säkerhet vet att hästen har ledbesvär orsakade av artros. Om man väljer att ge glukosaminet i preventiv syfte för att undfly ledbesvären så är det viktigt att man gör så med korrekt dosering. Se noga på burken hur mycket glukosamin som verkligen finns i preparatet och håll ett öga på hur hästen reagerar på det nya fodertillskottet.