Vilka konsekvenser har en ID-kapning för offret?

Motiven och resultaten hör ofta ihop när man talar om ID-kapning. Tyvärr kan ett så “enkelt” brott (enkelt att genomföra alltså) medföra fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I vissa fall är resultaten milda – man antagligen blir bestulen på någon mindre belopp alternativt får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan bryta fort och till slut inte tarva betala särskilt mycket för, men följderna kan oxå vara livsavgörande. I detta avsnitt behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet snodd. Mer info: Identitetskapning

Mindrepost eller ingen post I brevlådan

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma åt privat information om dej och dina grannar. Det är ofta svårt att få tag på brevlådevittjare alldenstund de i regel blott behöver genomföra några få vittjningar innan de får det den information som är ute efter.

Igenom att boka adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare ta emot din post i flera dagar/veckor utan att du märker något. Det tar ofta ett tag innan man undersöker saken på allvar, främst tror man att något är fel på posten, sedan kanske tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en djupgående undersökning samt före informationen når dig har ID-kaparen redan haft stor möjlighet att få tag på brev med känsliga personuppgifter som denne sedan kan använda för egen vinning.

Utebliven post kan skapa en mängd knepiga situationer i ditt liv. Fakta dedikerad dej går borta samt ofta känner till du inte ens om det. Därjämte stjäl brevlådevittjaren din post med ett färdigt syfte i åtanke samt detta anledning är aldrig gynnsamt för dej.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har givetvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dej. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala även om du spärrar abonnemanget för vidare användning.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att alstra en falsk legitimation i ditt namn, alternativt helt lätt stjäler din identifikationshandling, är det enkelt att göra saker som att kvittera ut en ny bankdosa alternativt anskaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur givetvis får koder som du inte vet. De kan oxå anskaffa en e-legitimation i ditt namn samt genomföra köp online. Det räcker med en endaste dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är sedan oerhört svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hurdan mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor alternativt 800 000, så är risken hotande att brottslingarna tar allt.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hurdan enkel som helst tömma det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All nödvändig information för att köpet ska lyckas finns på själva kortet och långt ifrån alla butiker kräver PIN alternativt verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att registrera ett anonymt kontantkort på ditt namn samt sedan är det rena barnleken därifrån alldenstund dessa krediter är barnsligt enkla att få. Ett litet antal “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att granska online.

Därefter genomförs en kreditupplysning på dej och är du fläckfri i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa krediter kan vara upp emot flertal hundra tusen kronor och räntorna är alltid fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anställd “målvakt”. Så det finns flertal offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Om du skulle erbjudas en post i ett “företag” som känns för bra för att vara sann – det kan handla om en styrelsepost, en VD-titel eller en annan hög befattning – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds anställning i har oärligt uppsåt.

Genom den höga posten får du juridiskt ansvar för företaget samt när bedragarna stuckit med alla tillgångar och försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret allmän skulder. Detta är ett beprövat sätt att komma undan med stora summor stulna pengar, men givetvis förödande för offret – “målvakten” som helt ovetande kan hava dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress och personliga kod är allt som behövs för att någon skall lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna eller Payson. Din e-mailadress är i regel lätt att få tag på , via sociala medier som Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna erhålla via phishing eller igenom att gissa på något ganska. Det är därför alltid oerhört viktigt att du har annorlunda koder för olika inloggningar, samt att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Genom ditt kontokort, alternativt till och med blott dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren spendera ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet och spärrar kortet i fråga – vilket mestadels är för sent. Ett förlorat kort ska alltid spärras omedelbart samt det är angeläget att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta osäkerhet med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man göra inköp i både butiker samt online, medan man med bara kortets uppgifter kan handla på nätet. Det är beklagligtvis också så att en ID-kapare väljer att handla saker på amortering – för då räcker dina pengar längre och till mer, medan du får ett berg av lån samt skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas samt då ligger alla sajtens spelare risigt till eftersom användarnamn, lösenord och log in till personernas spelkonton samt bankkonton blir enkelt för bedragarna att ta del av.

Det finns oxå ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med assistans av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla upp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då spelar mot en “motståndare” och förlorar avsiktligt – men “Motståndaren” är givetvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel heta “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) avsiktligt. Ett annat sätt är back-lay (man spelar på båda sidorna av ett vad) på en spelbörs, sök på “förlora utan att förlora hos bookmakers” så hittar Du Gert Gambells information. Det finns fler sätt att spela över vinsterna till önskad mottagare på en spelbörs som Betfair.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt samt relativt lätt sätt att anlända över någons identitet är igenom att stjäla personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort samt Pass räknas. Även andra kort kan avslöja en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i olika organisationer. Det är med assistans av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur sedan kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen samt skriva under juridiska handlingar

När kriminella ska hjälpa till varandra med saker som att gå i borgen eller skriva under viktiga, juridiska dokument så saknar de ofta förtroendet att göra detta under sin egen identitet. Många gånger vill de därjämte inte lämna ut sin egen identitet eftersom det skulle medföra att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en snodd identitet minimerar dessa risker, det kan emellertid vara förödande för den person vars identitet används – samt i värsta fall leda till fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, alternativt drar sig, ofta i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av annorlunda anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis alternativt andra statliga instanser.. Istället väljer man att söka sig till den svarta marknaden samt maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så pass desperat gör allt för att undfly problem och kan mycket väl ange en stulen/falsk identitet istället för sin egen.

När lånet sedan skall betalas tillbaka och bedragaren inte finns att finna så söker maffiamedlemmarna upp den individ vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga problem under många år om man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna samt från lagen.