Brygg ditt eget vin hemma

Under längre tid har folk uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens seder spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många menar att det är ett utmärkt tillfälle att själv ha möjlighet att utröna varierande vinsmaker. Den som aldrig tidigare bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en färdig vinsats. Ifall alla instruktioner följs noggrant så kommer också nybörjaren nå målet och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare tenderar att dock vilja utgå från egna recept, eller rentav experimentera fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så får vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver emellertid inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger potential att pröva att göra vin på massor varierande bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omvandla vinets smakkaraktär påtagligt. En annan väldigt betydelsefull del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är fräscht.

För att vara på den säkra sidan bör man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kapacitet att rena beror på kvalitativa aspekter såsom kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Klicka här nu för mer info Jäst – ej Turbo för vin, cider, mjöd och champagne

Sila vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör förekomma i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen ej bör vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är tillräckligt stor kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett annat jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en väldigt betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Ibland är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar därför utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en nödvändig roll under bryggningens gång. Ett råd är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk sedan ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Notera alla värden noga i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli häpen över vinsmaken i slutändan. Men man ska självklart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet då och då och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen får vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.